/ Allmänt / Boktips /

Boktips

Det här är inte en bok att sträckläsa, utan en bok att leva och vandra med. Charlotte Frycklund är nätpräst i Svenska kyrkan och har under många år skrivit texter kring Bibeln och tron, som uppskattats av många. I höstas kom hon ut med boken Bibelns kvinnor, 101 möten med kända och okända systrar. Boken består av korta texter eller brev, till de 101 kvinnorna. En del av dem nämns med namn, andra finns som en skugga i en bisats, som så ofta i historien. Här i boken tar de form.
 
Frycklund ger dem liv genom att samtala och ställa frågor till dem, funderar kring deras liv och hur de berör oss idag. Frycklund använder sin fantasi, men också sin livserfarenhet, i det samtal som uppstår med kvinnorna. Texterna berör mig, en del mer än andra. De är fyllda av liv, precis som Bibelns berättelser. Här finns kärlek och svek, systraskap och främlingsskap. Vardag och fest.
 
Utöver själva samtalet, som Frycklund för med kvinnorna, finns Bibelavsnitten angivna tillsammans med en kort kommentar om den historiska kontexten. En lite kul detalj är att hon även återger kvinnornas repliker, som de står i Bibeltexten. En detalj som i sig är tankeväckande. Både när replikerna uteblir och när de ibland får gott om utrymme och plats. I anslutning till varje kvinnas berättelse finns också en bön, som förstås inspirerats av texten, men som också riktas rakt in i det som är vår vardag idag.
 
Är du nyfiken på personporträtt och känner att du vet ganska lite om Bibelns kvinnor - då kan den här boken vara en bra medvandrare på vägen. Kanske kan den utmana dig att skriva dina egna brev och böner till de kvinnor som berör dig mest? 
 
/Elisabet :)
Blogg / Boktips / Mor och dotter blogg / livsberättelser