/ Allmänt / Vardagsprat /

En mikropaus i tacksamhet

Jag har en vän som just nu går ett program som handlar om att hantera och reducera smärta. Nu och då får jag ta del av lärdomarna och reflekterar kring dem utifrån mitt perspektiv. Häromdagen berättade vännen om ett råd de fått att ta en mikropaus innan måltiden.
 
"Förr i tiden bad människor ofta bordsbön. En fin rutin som skapar en viktig paus, som hjälper en att landa innan det är dags att äta. Stressnivåerna sjunker, vilket gör att kroppen kan ta till sig och smälta maten på ett bättre sätt och smakupplevelsen blir en annan. Med bordsbönen följer också ofta något annat - en tacksamhet. Tacksamhet för maten och en tacksamhet till livet."
 
Det fick mig att tänka vidare och fundera över hur jag själv förehåller mig till både måltiden och tackbönen. För det personen lyfte fram är onekligen viktigt och det var en träffande och fin beskrivning av vad bordsbönen som innefattar ett tack, kan få betyda. Något som kanske inte så många av oss tänker på, framförallt inte den som aldrig ber, men kanske inte heller de som ber regelbundet. Bönen som involverar hela kroppen, till och med matsmältningen. Något att fundera på för många av oss som går från det ena till det andra. Vi kan behöva stanna upp för att bli medvetna om vad vi gör med både oss själva och vår omgivning. Maten och måltiden är verkligen något att vara tacksam för. 
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / bordsbön / existentiell hälsa / mikropaus / tacksamhet