/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Liljevalchs+

Liljevalchs konsthall har fått en tillbyggnad som kallas för Liljevalchs+. Fasaden innehåller 6860 glascylindrar, formgivna av glaskonstnären Ingrid Råman. Hela taket (syns förstås inte här) består av kuber som ger ett stort ljusinsläpp.
 
Att fasadens färg skiljer sig så mycket åt på den här bilden och nästa beror på att den första är tagen en riktigt solig dag, medan den andra hade en jämngrå himmel.
 
Arkitekt är Gert Wingårdh. Byggnaden utåt består av en massiv vägg, men med några få, enorma fönster. Det ska bli spännande att se hur känslan blir när allt är klart runtomkring och avspärrningarna är borta. Jag tror att det kommer bli riktigt fint. Visst är kontrasten stor till den gamla byggnaden, som den är ihopbyggd med, men troligtvis är det enda sättet att bygga. Jag gillar det!
 
Inuti möter betongen, med råa, matta väggar och ett blankt golv. Jag gillar kontrasterna och det är förstås en bra bakgrund tll all möjlig sorts konst.
 
De stora fönstren, som går ända ner till golvet, blir i sig tavlor. På platsen utanför byggs nu Liljevalchs torg. Här kommer att finnas växter, sittplatser och konst.
 
Det mjuka, sirliga, möter det tunga, grå.
 
Fina ljussättningar och grafiska former. Det är vilsamt.
 
Byggander faschinerar mig. Både modern arkitektur och äldre. Allt formspråk har sitt och berättar något om sin samtid.
 
Just nu pågår en utställning av konstnären Linn Fernström, som är väl värd ett besök. I den äldre byggnaden finns just nu en utställning i form av en tillbakablick på tidigare utställningar, som ett led i firandet av konsthallens 100 år.
 
/Elisabet :)
 
Blogg / Liljevalchs / Liljevalchs+ / arkitektur / betong och glas / mor och dotters blogg