/ Allmänt / Resor /

Bouxwiller

I Alsace finns det många fina byar och mindre städer med traditionella korsvirkeshus. Många av dem är ordentligt gamla, andra är nykonstruerade. I Bouxwiller finns flera hus från tidigt 1600-tal. En stad grundades här redan under medeltiden. 
 
Utöver  traditionen med  korsvirkeshus finns det också många hus med väggmålningar av olika slag. Ibland i form av blommönster, andra gånger kan det vara historiska händelser som återges. 

I Bouxwiller finns ett judiska museum, i en byggnad som tidigare var synagoga. Här har funnits judar sedan 1300-talet. Men under långa perioder har den judiska befolkningen drabbats av förföljelser, varvat med perioder då de respekterats och haft sin plats i samhället. Den nuvarande byggnaden stod färdig 1842 och ersatte då en tidigare synagoga. Under kriget gjordes synagogan om till en kartongfabrik. 1945 återupptogs firades av högtider i en begrånsad del av den gamla synagogan, fram till 1956. Den judiska gruppen hade blivit allt mindre och i mitten av 1980-talet var det tal om att byggnaden skulle rivas. Nu har den istället blivit ett museum.
 
Ett vackert glasfönster inne i muséet.
 
Gymnasiet byggdes 1885. Framför skolan finns idag ett öppet rum, men odlingar och installationer gjorda av elever från olika skolor i trakten. Lite kul faktiskt. Och dessutom skönt varma dagar, då det skapas skugga. 
 
Installationerna var mer eller mindre humoristiska och ofta klimatmedvetna...

Ett glatt bi, tillsammans med en svärm andra konservburkar.
 
Och en grön larv av CD-skivor.

Lite fascinerande ändå att vissa hus lyckas stå kvar. Kan dock inte vara helt enkelt att möblera...
 
 
 /Elisabet :)
Blogg / Bouxwiller / mor och dotter blogg / semester i Alsace / semester i Frankrike / visit Alsace