/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Kliva in i bilden

I helgen hade jag förmånen att än en gång möta Erik Johanssons fantsitiska bilder. Den här gången på Kalmar slott i utställningen Behind the horizon. Det är en fantastisk bildskapare som skapar berättelser genom att lägga bilderna på varandra. VArje bild innehåller en mängd detaljer som sätter tanken i rörelse.
 
Jag tycker att det är intressant att få lyssna till konstnärer som berättar om sina verk. I den här utställningen finns tre olika filmer där Erik Johansson beskriver processen i skapandet från tanke rill färdig bild och vi får ta del av skisser han gjort inför fotoraferandet. Jag uppskattar att han berättar om skapeöseprocessen, utan att förklara sönder själva bilden. Den lämnar han till oss att tolka på vår egen hand.
 
När han talar om var han själv hittar sin inspirationen så nämner han främst barnböckerna och framförallt de detaljrika sagorna om Pettsson och Findus, skapade av Sven Nordqvist. När han berättar om det blir det så självklart. Bilderna Erik Johansson skapar är som sagor, men samtidigt återspeglingar och kommentarer till vår samtid.
 
Många av bilderna är starka. Det är svårt att inte bli berörd.
 
Här finns också lekfullheten.
 
Detaljrikedomen är stor och det finns hela tiden nya saker att upptäcka. Många av bilderna återkommer i hans utställningar, men det gör ingenting. Snarare är det en poäng att få möta dem igen.
 
Den här gång inbjuder han också oss åskådare att boktavligen kliva in i en av hans bilder och bli en del av berättelsen.
 
Har du möjlighet att se utställningen, gör det. Jag rekommenderar den varmt!
Här hittar du ett inlägg när jag såg hans bilder på Fotografiska för några år sedan. 
 
/Elisabet :)
Behind the horizon / Blogg / Kalmar slott / Mor och dotter blogg / bilder som vrider på perspektiven / fotograf Erik Johansson / fotoutställning