/ Allmänt / Resor /

Limstensgruvorna i Tryggeboda

En av de första platserna jag och mannen besökte på vår tripp söderut var Limstensgruvorna norr om Tryggeboda, nära Mullsjö. För den som vandrar utmed Bergslagsleden är det en liten avstickare för att ta sig hit. Från etapp 13 finns en återvändsled hit. Området hör till den sydligaste delen av Kilsbergen.
 
Vägen till Limstensgruvorna är en lätt vandring, men myggig. (Vilket syns på hur jag är klädd.)
 
Det är som att vandra i en skog fylld av sagor och sägner. Här syns konsekvenserna av brytningen på flera platser i form av djupa schakt, som numera ofta är vattenfyllda.
 
I en del av skogen såg det ut som om vildsvin härjat. Kanske var det tack vare dem vi hittade så gott om kantareller? Det räckte till en hel måltid åt oss.
 
Området är kalkrikt och fuktigt. Här finns gott om olika slags mossa,
 
ormbunkar och andra växter som tycker om fukt.
 
Väl framme vid gruvorna finns det spångar att gå på.
 
Just här bröts det limsten, eller kalksten som det också kallas. Det användes under framställningen av järnmalm. Brytningen pågick här till slutet av 1800-talet.
 
Sprängningarna har skapat stora valv. Längst in har det iordningsställts en grillplats. Det finns ytterligare en utanför grottan.
 
I Bergslagen finns det många platser där det skett brytning. Stenen transporterades sedan med häst och släde. Limstenen här användes vid järnverket i Degerfors.
 
Jag kan inte låta bli att fundera över människorna som arbetade här och deras familjer. De fick nog slita hårt.
 
Idag är det en vacker och rofylld plats. Mellan klippväggarna är det helt tyst. Det är sällan du kan höra tystnaden som här.
 
Här möts nutid och dåtid, i klottret på stenväggen. Den äldsta daterar 1897.
 
Även om det var en varm dag då vi var här, är det fuktigt och lite kallt intill gruvorna. Men här och där tränger solen igenom.
 
En fjäril som leker i solen.
 
Det finns många gruvområden i Sverige och inte minst här i Bergslagen. Förra sommaren besökte vi Skottvångs gruva i närheten av Åkers styckebruk, i Södermanland. Där fanns även en utställning som berättade om folket som levde och arbetade i anslutning till gruvan. Inte alltför långt därifrån finns även Kalkbro, där det bröts just limsten/kalksten.
 
/Elisabet :)
Bergslagsleden / Blogg / Limstensgruvorna / Mor och dotter blogg / Mullsjö / Tryggeboda / Vandring / semester i Sverige