/ Allmänt / Vandra i Stockholm /

Pilgrimsvandring

I lördags vandrade jag och mannen från Liljeholmen till Klubbensborg. Samma sträcka som jag ska gå tillsammans med en grupp pilgrimsvandrare på torsdag.
 
Det är verkligen en fantastisk tid för att vandra närvarande. Överallt finns det liv att upptäcka. Att pilgrimsvandra handlar mycket om just närvaro. Ett sätt att låta ord, tankar och intryck från naturen få samspela. Låta det inre och det yttre livet mötas.
 
Ordet pilgrim kommer från latinets ”peregrinus” och betyder främling. Pilgrim väljer att ge sig ut på vandring för att få nya intryck, släppa en del trygga och välbekantabför att sträcka sig mot det okända. En sådan vandring går att göra på egen hand, men att göra det tillsammans med andra kan också vara värdefull upplevelse.  
 
Bitar av vandringen kommer vi att göra i tystnad, med några reflektioner som kommer vid olika platser. Andra delar finns utrymme för samtal för dem som vill. 
 
Den här gången följer vi långsamhetens pärla i Pilgrimskransen och vi påminns om att allt har sin tid. I mötet med naturen blir det oerhört tydligt. Naturens gång går inte att påskynda. Kyla och värme kommer utan att vi kan välja. samtidigt påminns vi om att våra liv, som individer och samhällsgemenskap ändå påverkar naturen och klimatet.
 
Delar av vandringen kommer vi medvetet dra ned på tempot. Att vandra långsamt i en grupp på en gångväg där många andra tar sig fram i olika tempo är i sig en upplevelse. Vad gör det med mig? Påverkar det dem vi möter?
 
Vinterviken är en plats som nyligen har sanerats. Här låg tidigare Alfred Nobels dynamitfabrik. Den stod färdig 1891. Innan dess fanns här en fabrik där det tillverkades salpetersyra. 1920 flyttades all tillverkning till Gyttorp i Västmanland. Men det pågick provsprängningar här ända till 1988.
 
På torsdag är det Kristi himmelsfärds dag och även de Bibeltexter som hör ihop med den dagen kommer att vävas in i vår vandring. 
 
Texter som handlar om att Jesus lämnar sina lärjungar och ger plats för Hjälparen, sanningens ande. Det grekiska ordet parakletos, som i vår Bibel ofta översätts med ordet hjälparen har flera betydelser, både advokat, rådgivare, medlare, vägvisare och uppmuntrare. 
 
Ute är det full verksamhet just nu. Blommorna ska pollineras.
 
Allt har inte bara sin tid, utan också sin funktion.
 
Själv får jag vara betraktaren. Både genom kameralinsen och i tanken.
 
Ta emot det som ges till mig och försöka förvalta det så gott jag kan.
 
Målet för vandringen är Klubbensborg, som ligger på en udde ut mot Mälaren, i Mälarhöjden.  
 
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Vinterviken / klimat / pilgrimsvandring