/ Allmänt / Vardagsprat /

Bättre än Twilight

Igår läste jag ut en av mina födelsedagspresenter som verkligen är en av de bästa böcker jag läst på länge! Fastnade redan från inledningen och sträckläste ända till slutet. Visste redan innan jag läste den att boken har fått väldigt bra kritik och att många sagt att den är en mycket bättre variation av Twilight. Jag gillar Twilight starkt och har läst alla böckerna tre gånger men egentligen är den inte jättebra skriven. Den har, enligt mig, bara en fin historia om en kärlek alla tonåringar vill ha. Den här boken handlar också om tonårskärlek men jag tycker att den här boken är mycket bättre skriven och känns mer bearbetad.
Verkligen en bok värd att läsa! Tror nog att vuxna också kan fastna för den...
Beautiful creatures av Kami Garcia och Margaret Stohl
 

//Isa <3
Kommentarer (0)
Beautiful creatures / Blogg / Bloggare / Mor och dotter blogg / Morochdotters
/ Allmänt / Vardagsprat /

Samhället - det är vi

Mina tankar fortsätter att gå efter dödsmisshandeln igår. Vilket samhälle vill vi se? Hur vill vi leva tillsammans, egentligen? Frågan om ansvar är viktig och insikten att vi alla är delaktiga i vad som sker. Det gäller både våld, utanförskap, resursfördelning. Det handlar om allt det vi har gemensamt, vård, skola, natur, infrastruktur. Det rör våra värderingar, vår människosyn och syn på vad samhället är och bör vara.
 
Vår värld har å ena sidan blivit alltmer global. Det som sker i en del av världen påverkar snabbt också andra. Samtidigt är det alltfler som lyfter det lokala perspektivet och jag tror det är helt rätt! Initiativen kan se olika ut, men det som för människor tillsammans ger ringar på vattnet. Jag tänker på odlingsrörelsen, med stadsodlingar som dyker upp på alla möjliga håll. Omställningsrörelsen som lyfter både miljöfrågor men också annat som berör en hållbar livsstil med frågor kring tid och relationer. Jag tänker på alla ideella organisationer där människor på olika sätt bidrar med sin tid och sitt kunnande för att skapa något meningsfullt. Allt ifrån läxläsning, till en meningsfull fritid, till att stötta människor i marginalen. Det som händer i alla dessa sammanhang är at många inser att vi alla behöver varandra, på olika sätt. Den som kom med tanken om att hjälpa blir själv hjälpt, på ett plan som den kanske inte hade tänkt sig... Vi får vara med och ge något, men får samtidigt mycket tillbaka.
 
Också de stora globala frågorna behöver perspektivet av ett jag och ett du, ett vi, En vilja och längtan efter att tillsammans skapa den värld vi vill leva i. Jag vet att det låter som en utopi. Jag vet att mycket händer när människor får makt, pengar och positioner. Men jag vill tro att det är möjligt! Samhället är inte någon okänd storhet. Samhället är vi som lever i det. Vi behöver säga nej till våld och visa på alternativ. Vi behöver visa oss för varandra, bli ett jag och ett du, ett vi. En okänd är så mycket lättare att kränka eller att slå ner, Det är betydligt svårare när den som står mitt emot mig har ett namn och ett välkänt ansikte.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Morochdotters / förändring / okänd / samhälle
/ Allmänt / Vardagsprat /

Sorg

Nyheten att en fotbollssupporter misshandlats till döds har nog träffat många av oss. Så fruktansvärt onödigt! Mina tankar går till hans familj, vars tillvaro i ett slag totalt har förändrats. Jag tänker också på dem som var inblandade i händelsen, de som såg vad som skedde utan att gripa in och de som stod för slagen och sparkarna. Också för dem har livet förändrats drastiskt. 
 
En för tidig död bär alltid med sig smärta. En död bär för alltid med sig ett tomrum och en sorg. Men i detta finns också ett uttryck för ett samhällsklimat som inte alls känns bra. Våldet är för närvarande och grupperandet, vi-och-dom tänkandet alltför utbrett. I det här fallet var det lagtillhörighet, andra gånger handlar det om etnicitet eller sexuell läggning, politiska eller religiösa åsikter... Var finns respekten för människovärdet? Var finns insikten att den vi möter inte bara är en främling, utan en individ med ett liv inte helt olikt mitt eget?
 
Vi ser hur det politiska klimatet hårdnar, med allt mer extrema åsikter och gränsdragningar. Det gäller vårt eget land och det gäller globalt. Jag tror att det är viktigare än någonsin att goda krafter går tillsammans och visar på ett alternativt sätt att leva och agera, där mångfalden är en tillgång och där den du möter inte i första hand är en främling... utan en vän som du ännu inte känner.
 
/Elisabet :)