/ Allmänt / I köket /

Vårrullar med rispapper

På söndagskvällen ägnade vi oss matpyssel. Vårrullar har vi gjort många gånger. Men nu var det dags för en för oss ny variant, gjord med risplattor. Efter att ha skrurit alla ingredienser i smala längder var det dags för paketen. Först läggs arken i blöt i ljummet vatten några minuter, tills de blir mjuka.
 
Sedan läggs ingredienserna på. Den här gången använde vi morötter, gurka, salladslök, alfagroddar, stekt tofu och avokado. Lägg allt i en hög längst ned, men se till att kanterna är fria.
 
När fyllningen är på plats viks kanterna över,
 
på tre sidor, runt fyllningen.
 
Därefter rullar du ihop resterande delen av risplattan. Den är lite kladdig av vattnet, vilket gör att den fäster ihop utan problem.
 
Rullarna serverades med två dipsåser. Den till vänster är vanlig, färdigköpt sötsur sås. Den till höger är en hemmagjord variant gjord på citronsaft, sesamolja, japansk sojasås och riven ingefära. Tillsammans med nygjord hummus och extra diptillbehör smakade det riktigt gott. Receptet är helt veganskt.
 
Trots att det var gott tror jag nog att jag föredrar de vårrullar vi brukar göra. Inser just att vi aldrig lagt upp någon beskrivning på dem, trots att det är en återkommande pysselrätt vi gillar. Det får bli nästa nästa gång. Däremot finns det en beskrivning av hur en kan göra sushi
 
/Elisabet :)
/ Allmänt / Vardagsprat /

Höst utmed Bällstaån

Idag lyste solen och på eftermiddagen tog jag en sväng ut med kameran.
 
Den här gången valde jag att gå utmed Bällstaån, förbi Sundbyberg och Solna strand.
 
På vägen mötte jag en ensam paddlare. Inte utan att jag blir lite sugen, trots att det är så pass kallt.
 
Ännu finns sommarblommor kvar, även om de blir allt färre nu.
 
Somliga lyser dock som små solar...
 
Finns det något vackrare än naturens egna former och färger? Det tar liksom aldrig slut. Där finns alltid mer att upptäcka.
 
Jag är så glad över macroobjektivet jag köpte i våras. Ibland ser jag detaljer av växterna först när jag sitter vid datorn..
 
Den gula färgen tar över allt mer. Men allt blandas. Under promenaden hann solen sjunka allt djupare ner mot trädtopparna. Bladen lystes upp av de lågt liggande solstrålarna. Det märks verkligen att dygnet förflyttats en timme i natt. Mörkret faller snabbare.
 
När jag nådde fram till bron med Huvudstaleden var det dags att gå över till Stockholm och Bromma igen. Lustigt ändå, att jag på en timmes promenad hinner passera genom tre kommuner. 
 
Här finns samma å i vinterskrud.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Bällstaån / Mor och dotter blogg / höstbilder / naturbilder / naturfotografi
/ Allmänt / Vardagsprat /

Alla har vi lagrat solsken

Så mjuk, rund och len
ligger du i handen min.
Ännu varm av sol.
 
Slipad av havet,
vaggad av tusen vågor,
har du landat här.
 
Var du har varit
och vad dina ögon sett
får ingen veta.
 
Din resa är din,
liksom din berättelse.
De ägs av dig själv.
 
Ändå finns du nu
här i min utsträckta hand.
Jag bär dig en stund.
 
Bilden av den solvarma stenen, i den utsträckta handen, är en bild av sommar. En bild av bekymmerslöshet och fullständig närvaro i nuet. En bild av hur evigheten möter nuet, i stenen och barnet. Samtidigt blir den en bild av alla de människor vi möter och som vi får finnas nära för en stund, utan att vi känner hela deras liv. Människor som färdats på vatten, över hav, i skrangliga båtar. Människor, som för inte så länge sedan, själva letade solvarma stenar på stränder. Bekymmerslösa. Intet ont anande.
 
Alla bär vi vår historia, vår berättelse. Alla har vi lagrat både solsken och smärta. Slipats av livets vågor. En del av oss har sköljts upp på en främmande strand. Så viktigt det är att vi möter varandra med varsamhet.
 
/Elisabet :)