/ Allmänt / I köket /

Favorit på bordet

Ikväll bjöds det på go' middag. Faktiskt en riktig favorit, även om det är ganska sällan det blir av att vi tillagar det. Musslor i en sås av vin och grädde, serverat med pommes frites. Receptet är hämtat från recept.nu, men något modifierat.
 
Till 5 personer
 
2 kg musslor
1/2 purjolök
2 st morötter
4 st vitlöksklyftor
olivolja
6 dl vitt matlagningsvin
5 dl vispgrädde
salt och peppar
färsk persilja som klipps över anrättningen då den serveras
 
1. Sortera först musslorna. Skrapa och tvätta dem noga. Trasiga eller öppnade tas bort.
2. Skär morötter och purjolök i rondeller. Löken i små bitar.
3. Häll musslor och grönsaker i en kastrull med olivolja. Fräs allt tillsammans med vitlöken. Tillsätt vin och grädde.
4. Krydda med salt och peppar, lägg på ett lock och låt musslorna koka tills de öppnar sig.
 
Servera med pommes frites, baguette och en fin grönsallad.
Hos oss bjöds det sedan på franska ostar.
 
Tips!
Då musslorna är uppätna finns en hel del god sås kvar. Den går utmärkt att spara till i morgon. Då kommer jag att använda den som grund för att göra en fisksoppa. Tillsätt bara fisk av olika sorter, skuren i mindre bitar. Komplettera med lite färska grönsaker och kanske lite räkor. 
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Mor och dotter blogg / Recept / musslor i vinsås
/ Allmänt / Vardagsprat /

Ett livstecken

Regnet faller tungt.
Plötsligt spricker himlen upp.
En strimma sol! Ler.
 
Det är speciellt att få förtroendet att följa människor genom livet. Ännu mer speciellt att möta dem en kort, intensiv tid. Kanske under en period när livet känns tungt. Att sedan säga adjö och inte alls veta vad som händer med personen och hur det går, är märkligt. Ibland tomt. Men det är som det ska. Det är något som hör till i vissa uppdrag. Ändå händer det att olika ansikten flimrar förbi ibland. Som ett minne. Som en hälsning. Och jag sänder iväg en tanke. En liten bön om beskydd och glädje.
 
Ibland sker det också, helt oväntat att livets vägar korsas igen. Eller att någon annan framför en hälsning. Det hände nu nyss, på morgonen. Ett livstecken som dök upp. En hälsning som gjorde mig glad och varm inombords. Det kommer jag att bära med mig idag.
 
/Elisabet :)
/ Allmänt / Vardagsprat /

Detta med vänner

Nog är det lustigt - hur det kan bli ibland. Att glada överraskningar kommer i ett helt knippe! Den här veckan har jag träffat ett antal vänner jag inte sett på länge. Olika konstellationer, olika dagar och veckan är inte slut än. Fler fina möten väntar. Men det mest oväntade mötet inträffade ändå idag. Det går att säga mycket om facebook, men det har sina poänger att röra sig där. I förrgår såg jag en vän skriva att hon precis landat i Stockholm, för en snabbvist i jobbet. Några snabba rader och lite trixande gjorde att vi kunde ses i morse. Det gjorde gott. Hon är en av de människor sprider en speciell energi omkring sig. En energi och glädje som smittar av sig. Tiden gick fort och snart var det dags att vinka av vid flygbussen. 
 
Och min dag har fortsatt i samma sinnesstämnig, med många möten med fina människor. Det ger så oehört mycket. Det gör mig glad, och tacksam. Jag upphör aldrig att förvånas över hur mycket som ryms inom varje enskild individ. Där finns alltid något nytt att upptäcka!
 
/Elisabet :)
Foto: Isa