/ Allmänt / Vardagsprat /

Ingen volangblus på psykakuten

Jag var på en föreläsning om psykisk ohälsa häromdagen. Mitt i samtalet om fördomar och bilder av psykisk ohälsa kom de där orden upp, så självklart: "Om jag åker in till psykakuten skulle jag aldrig klä mig i volangblus eller sminka mig. Då skulle jag få vänta så mycket längre på att få hjälp." Många som lider av just psykisk ohälsa berättar liknande historier om att inte bli trodda. "Du som ser så fräsch ut kan väl inte må dåligt!" Eller "Du som har det så bra..." Och så de ständiga uppmaningarna om att "rycka upp sig" eller att "ta sig i kragen".
 
Varför är det så här? Varför är det så svårt att få den hjälp som behövs? Det talas en hel del om den ökande psykiska ohälsan, som också går allt lägre ner i åldrarna. Det talas också om vikten av att få hjälp så tidigt som möjligt och att det idag finns mycket kunskap. Ändå är det alltför många som inte får den hjälp de skulle behöva. Det är alltför många som lider, länge. Och som alltid när någon är sjuk, så är det inte bara individen själv som drabbas, utan också den närmsta omgivningen. Familj, kollegor, vänner - alla känner de till volangblusen.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Mor och dotter blogg / fördomar / psykisk ohälsa / psykisk skörhet
/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Undvik det förenklade

Entydigheten är fruktans verktyg.
Att bejaka mångtydigheten, det sammansatta,
är att låta erfarenhet mötas, integreras och bli verklig.
Och den processen är förutsättningen både för dikt,
för praktiskt handlande och för verklig moral.
Bengt Nerman
 
En tankvärd text mitt i en tid då så mycket i samhällsdebatten förenklas. I en tid då alltför många anklagar varandra för fejkade budskap och när många söker ett svar på en komplicerad fråga, som säkerligen behöver många svar. Vi behöver bejaka och bevaka mångtydigheten och ett bra samtalsklimat, där människor får tid att tala till punkt och utrymme att både pröva nya tankar och få möjligheten att formulera sig. Vi behöver skapa platser där det är okej att provtänka och att inte behöva veta allt, för att ändå få vara med och bidra. För om fruktan får slå rot - då får vi ett samhälle som i alla fall inte jag vill ha.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Bengt Nerman / Blogg / Mor och dotter blogg / Samhällsdebatt / mångtydighet / samtal / valår
/ Allmänt / Foto /

Hej snö!

Tänk vad glad en kan bli över allt detta vita!
 
Vilken helg! Skövde har verkligen levererat, både vad gäller snö och sol. Idag har vi varit uppe på Billingen för en promenad efter lunch.
 
På förmiddagen blev det en tur runt Karstorpasjön.
 
 
 
 
Tänk vad skönt med sol och snö som reflekterar ljuset!
 
/Elisabet :)