/ Allmänt / Peru 2018/19 /

Att ta sig i Iquitos

(null)

Såhär ser det ut på morgnarna när jag väntar på bussen kl. 6:15.


Här i Iquitos finns det två huvudsakliga sätt att ta sig. Antingen åker en Colectivo ellerMotokar. 


(null)

Colectivo är bussar med en förare och en som står vid ingången och ropar. "Baja! Baja! Baja! Baja!" ropar de när en ska av, och när bussen rullar skriker de vart bussen åker. Att åka buss kändes först väldigt överväldigande och rörigt, då det i princip inte finns något system. En hoppar på genom att vifta till sig bussen och går av när en vill. Men nu, efter några veckor, har jag fattat hur jag hantera bussen! 


(null)

Motokaros liknar thailändska Tuc tucs . En moped med baksäte för 3 (eller hur många som helst) som finns överallt. Om det inte går bussar i det området en ska till kan en alltid vifta till sig en Motokar och säga adressen. 


Colectivos är klart billigast, 1 Soles vilket motsvarar 2,75 kr. Om jag åker Motokar 5-10 min ska det ligga på 2 Soles, men ofta får en pruta. 


//Issa<3

Kommentarer (0)
Iquitos / Peru / Peru Iquitos färdmedel / mor och dotter blogg / morochdotters
/ Allmänt / Vardagsprat /

Inre kompass

Ensam är inte stark. Vi behöver alla få vara en del av ett sammanhang, där vi kan få stöd och hjälp när vi behöver det – men också få vara ett stöd och hjälp för andra.

För att hitta rätt i livet och hitta de sammanhang vi mår bra av, så behöver vi lära oss att använda vår inre kompass. Den som ger oss en känsla för vad som är okej och inte och vilka vägar som känns trygga att gå. Den inre kompassen har vi alla inom oss, men vi kan behöva lära känna den bättre. Nu och då behöver vi kalibrera kompassen, ställa in den så att kompassnålen visar rätt riktning. Ibland talar vi om det som etik och moral. Det kan låta tungt. Men det är redskap vi behöver som människor.

Jag tänker på bönen som ett redskap för att kalibrera min inre kompass. Både min egen personliga bön och de tillfällen då jag ber tillsammans med andra. Bön handlar framförallt om att umgås med Gud, att vara med Gud. Orden är inte de viktiga, även om det kan betyda mycket för oss att få formulera våra böner. Ett annat redsap är samtalet med människor jag litar på och har förtroende för. Vi möter ständigt nya saker i livet som vi behöver förhålla oss till. Frågor att ta ställning till. Vi är aldrig färdiga - och det är som det ska.

/Elisabet :)

Kommentarer (0)
Blogg / Mor och dotter blogg / bön / etik / inre kompass / sammanhang
/ Allmänt / Vardagsprat /

Kontraster

I motljuset syns något
som annars inte kommer fram.
Silhuetten strävar mot himlen,
skir, torr, så lätt att bryta.
 
I det sköra finns en styrka.
I det till synes döda finns frön till nytt liv.
Ibland behöver vi kontrasterna
för att se det självklara.
 
Det finns så många saker som går våra ögon förbi. Saker hos både oss själva och andra. Sådant som drunknar i mängden av intryck. Sådant som kan behöva belysas för att komma till sin rätt. Ibland behöver vi kontrasterna.
 
/Elisabet :)