/ Allmänt / Vardagsprat /

Kontraster

I motljuset syns något
som annars inte kommer fram.
Silhuetten strävar mot himlen,
skir, torr, så lätt att bryta.
 
I det sköra finns en styrka.
I det till synes döda finns frön till nytt liv.
Ibland behöver vi kontrasterna
för att se det självklara.
 
Det finns så många saker som går våra ögon förbi. Saker hos både oss själva och andra. Sådant som drunknar i mängden av intryck. Sådant som kan behöva belysas för att komma till sin rätt. Ibland behöver vi kontrasterna.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Kontraster / Mor och dotter blogg / död och liv / frön / motljus
/ Allmänt / Vardagsprat /

Umgås också utan att samtala

Så är den här, hösten. Med sin alldeles egen palett av färger i guldgult, orange, grönt och rödaste rött. Luften är en annan och dofterna andra. Det är verkligen sant att varje årstid har sin skönhet. Jag önskar bara att jag hade lite mer tid att bara få finnas i allt det vackra och fylla mitt inre med den energi som det ger mig. Varje gång jag tar mig den tiden, så betyder det något för mig.
 
Hela den här helgen har jag tillbringat på en lägergård ute i Roslagen tillsammans med ett härligt gäng människor i olika åldrar. En helg fylld med allt från lek, samtal, umgänge kring matborden, gudstjänst, sällskapsspel och lägerbål. En programpunkt mitt i allt detta var en enkel pilgrimsvandring. Vandringen varade inte mer än en timme, men blev en stund då naturen kom så nära. Vi var en hel grupp, som gick i långsam takt, helt i tystnad. Tystnaden bröts av stunder med en reflektion kring ett ord. Samspelet mellan orden, tankarna och naturen blev stark. Vi gick över ängar, på skogsstigar, grusväg och sandstrand. I skogen var vi i skydd från vinden, men vid havet dånade vågorna och vinden friskade i. Jag gick där och såg hur solen silade ner genom träden och skapade mönster på marken. Jag hörde de andras steg och kände deras näraro. Jag såg höstens färger i träden och hörde vindens olika röster. Allt i en total närvaro, i en gemenskap utan samtal.
 
Det är något väldigt fint att få dela en upplevelse tillsammans, som inte talas sönder. Jag som annars så ofta lyfter fram vikten och värdet av samtal, vill också lyfta fram hur värdefullt det kan vara att umgås i tystnad. Men var sak har sin tid.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Mor och dotter blogg / Roslagen / Stockholms skärgård / höst / naturupplevelse / pilgrim / pilgrimsvandring
/ Allmänt / Vardagsprat /

Närhet och avstånd

Jag upphör aldrig
att förundras över dem 
- livets detaljer.
 
Jag tycker om att komma nära med kameran. Så nära att objektivet visar mig de där små detaljerna som ögat annars inte alltid ser. Allt det där som tillsammans bildar en helhet. Till konsten att leva hör förmågan att växla mellan de båda perspektiven och att inte fastna i det ena eller det andra. Fastnar vi detaljerna kommer vi inte alltid framåt, eftersom vi inte ser hur detaljerna hör ihop med varandra. Om vi bara stannar i det större perspektivet inser vi inte hur den enskilda kuggen mår och relaterar till alla de andra delarna. 
 
Nu och då mår vi bra av att byta perspektiv. Det gäller både i en organisation och på ett mer personligt plan. Att se saker från ett nytt håll hjälper oss också att inte ta saker för givet, hjälper oss att ha kvar fascinationen över det som finns omkring oss.
 
/Elisabet :)