/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Prickigt på Moderna museet

Jag har länge tänkt besöka Yayoi Kusamas utställning "I oändligheten", på Moderna Museet. I eftermiddags blev det av. Jag fick sällskap av äldsta dottern, som utgör den andra halvan av Mor och dotters blogg.
 
På väg in i utställningshallarna finns en plats som gjord för Selfies. Så här är vi Morochdotters, tillsammans. En tavla i tavlan och faktiskt en föraning av vad som skulle komma. I oändligheten är en lek med betraktarens öga. Perspektiv som förändras och vrids, med hjälp av speglar, ljus och färger. Rum som bygger upp nya rum. Här kommer ett gäng bilder...
 
Några av hennes tidiga verk, gjorda i Japan.
 
Collage.
 
 
Den gula pumpan flyttar in. Enligt Yayoi Kusama själv fascineras hon av dess form, eftersom den har en mänsklig karaktär och ett opretentiöst yttre.
 
 
Oändligt spegelrum - fallosfält.
 
Ett skyltfönster för en känd modeskapare. Med Yayoi Kusama själv i blickfånget.
 
Narkissos trädgård. En oändlig mängd blanda bollar där betraktaren och omgivningen reflekteras. Något sker i mötet.
 
Verket skapades första gången 1966 vid Venedig biennalen. Men jag undrar jag, om det inte gör en ännu större succe idag, i vår tid av selfies. För det finns knappast något tacksammare att leka med. Tänk att möta sig själv i en oändlig rad av bilder, eller ja, bollar... där inget perspektiv är exakt likt ett annat.
 
Oänlighetens spegelrum - Livets hymn. Ett rum som i sin föränderlighet ändå skapar ett lugn. En plats att vila i. Risbollarna byter färg och reflekteras i väggarnas och takets speglar, liksom i vattenytan på golvet. Det ger en känsla av att sväva, mitt i alltet. som i en egen sfär. En egen bubbla.
 
Sammantaget är utsällningen helt klart värd ett besök. Den pågår till den 11 september.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Moderna museet / Mor och dotter blogg / Speglingar / Yayoi Kusama / prickar
/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

En färgsprakande dag

Idag gick Prideparaden genom Stockholms gator. En dag som bjuder på färgprakt, stolthet och glädje. En dag som samtidigt är en påminnelse om att det i vår omvärld finns många som lever under förföljelse och som inte kan leva öppet, utan att riskera sina liv. En dag som påminner oss om att det också i vårt land finns ett arbete att göra kring värderingar och alla människors lika värde. En färgsprakande dag, som både utmanar och bekräftar.
 
I väntan på tåget.
 
 
 
Så hörs musiken på avstånd. Tåget kommer.
 
Vem bestämmer hur du förväntas leva ditt liv?
 
 
 
Marching for those who cant't.   LGBTQ rights are human rights.   Fler säkra och lagliga vägar in i EU.
 
 
 
 
 
 
 
 
Så många människor på Stockholms gator. Både i tåget och bland åskådarna. Alla med sin egen berättelse, sin erfarenhet, sina drömmar och sin längtan. Alla med rätt att vara den hen är. Alla med uppdraget att respektera varandra och hjälpa varandra att växa som människor, i en gemenskap. För vi behöver varandra. Vi behöver våra olikheter. Och vi behöver det som binder oss samman. 
 
/Elisabet :)
 
Kommentarer (0)
Blogg / Mor och dotter blogg / Mänskliga rättigheter / Pride / Prideparad / Stockholms pride
/ Allmänt / Resor /

Lekfullhet i Rottneros trädgård

För ett par veckor sedan besökte jag och mannen Rottneros trädgård, som ligger i Sunne. En stor och vacker trädgård, med många rum. Ett av rummen var lekfyllt inrätt. Som här, en inbjudan till att bege sig på utflykt.
 
En kaffetår i det blöta.
 
Eller kanske en frukost?
 
För den som ofta är på resande fot, kanske en hönskgård i tovad ull passar?
 
Men bäst av allt kanske - en inbjudande vilstol.
 
Med tillhörande konst.
 
Och något gott att dricka till?
 
Samt en liten påminnelse om att ta vara på stunden här och nu.
 
Redan under resan skrev jag lite om parken. Du hittar det här. 
 
/Elisabet :)