/ Allmänt / Resor /

Med fötterna i Stilla havet

Igår tog vi en buss till Pisco och tillbringade några timmar vid havet. Lunchen åt vi i en liten restaurang vid stranden. Här i Peru har vi ätit bra och riktigt god mat överallt, med något enstaka undantag. Också snabbmaten är fantastisk, gjord på bra råvaror och nylagat. Här i Pisco åt vi förstås mat från havet. Mm!
 
Passar på att önska oss alla ett riktig gott nytt år 2019! För vår del passerar vi årsgränsen sex timmar efter er i Sverige. Då kommer vi att vara ute på torget härintill i Ica och hojta med alla andra glada människor. Här tycks nyåret gå i gult. Överallt har det synts stånd med hattar, kläder och andra attiraljer i gult. Och med tanke på vad som syns i gatustånden lär det nog smälla ganska ordentligt. Stor kram!
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Gott nytt år! / Mor och dotter blogg / Peru / Pisco / Resa i Peru / Stilla havet
/ Allmänt / Resor /

Det bästa av två världar

Att besöka ett annat land och en annan kultur sätter alltid igång mina tankar. Något jag slagits av här i Peru är den stora gästfriheten och hjälpsamheten. Självklart påverkas vår upplevelse av att dottern nu faktiskt har en värdfamilj som tagit in henne i gemenskapen. (Den första värdfamiljen fungerade inte alls på samma sätt.) Hon har en given plats och vi har blivit välkomnande in i julfirandet med släkten. Våra ungdomar var en del av "secret santa" tillsammans med de andra syskomen och kusinerna i storfamiljen. 
 
Det finns en önskan om att finnas till hands och hjälpa till och bidra, som vi mött också utanför familjen. Främmande människor när vi varit på resa, anställda på hotellen där vi bott. De senare har gjort betydligt mer än bara sitt jobb. Hotellet där vi nu bor är ett riktigt familjehotell och vi gäster blir inneslutna i en värme och omsorg.
 
Samtidigt är detta också ett oerhört korrumperat samhälle. Det finns gott om poliser på gatorna, men det skapar knappast större trygghet. "Blir din cykel stulen vet polisen om vem som stal den, men du får inte cykeln tillbaka." Skillnaden mellan människors levnadsvillkor är stora och det är inte helt tryggt att röra sig på gatorna. Jag har fotograferat ovanligt lite på den här resan med min kamera, eftersom stöldrisken är så pass stor på många platser. En del av bilderna (som den ovan) är tagen med telefonen. Men även den vill jag helst inte visa överallt.
 
Kanser hör den stora hjälpsamheten och korruptionen delvis ihop. I Sverige finns en stor tilltro till samhällets stöd. Här litar människor till sitt eget sociala nätverk av storfamilj och vänner. Tänk om vi kunde ta det bästa av de två systemen och föra det samman.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Livets insida, samhälle / Mor och dotter blogg / Peru / relationer
/ Allmänt / Resor /

Staden Ica, Peru

Vi har bestämt oss för att stanna ytterligare några dagar i Ica, innan vi gör vårt sista stopp som blir Lima. Ica är inte någon stor stad. Också här är husen relativt låga, sällan högre än tre våningar. Men det finns en hel del skillnader gentemot Iquitos. På många sätt känns den här staden mer modern. Jag tänker att det spelar en stor roll att Iquitos ligger så pass isolerat som den staden gör.
 
Här i Ica rör sig många människor.  Det är regionens adminsitrativa centrum. Genom att det finns flera turistattraktioner i närheten, utgår många från den här staden för att göra utflykter 
 
Iquiotos hade sina motocars. Här har de istället mototaxis. Undan går det och många är de. Ändå känns trafiken något mindre rörig här. Men det är sällan lugnt. Ljudnivån är hög dygnet om. Städerna tycks ständigt vakna.
 
Idag besökte vi regionmuséet här i Ica. Precis som vid besöket i Iquiotos museum slås jag av hur lite jag faktiskt vet om Peru och dess historia. Hur de tidiga kulturerna såg ut och hur avancerad ingengörskonst och kunnande i hantverk som funnits här, länge.
 
Tyvärr var det inte tillåtet att fotografera inomhus. Sorgligt, med tanke på hur dåligt minne jag har då det gäller sådant som årtal... Själva museiparken är stor, men är ännu inte är färdigbyggd. 
 
I en del av parken har de gjort en skalenlig skiss över de jättelika bilderna som finns i närheten av Nazca.
 
 
Det är alltid nyttigt med perspektiv och nyttigt att se världen ur ett annat perspektiv än det invanda. 
 
/Elisabet :)