/ Allmänt / Vardagsprat /

Advent

November månads
trötta töcken bryts med ens.
Första ljuset tänds!
 
Det lilla ljusets låga är en stark symbol för hopp, värme och närhet. Jag hoppas verkligen att det får vara något som präglar vår tid ännu mycket mer. Jag längtar efter ett på många sätt mänskligare samhälle. Där olikheter får utrymme, där vi vågar se främlingen som en vän vi ännu inte känner. Därför blir jag också så glad när jag möter så mycket som är gott, varmt och öppet. Och jag tänker - hur viktigt det är att vi ser det goda som sker och inte stirrar oss blinda på det som är avigt, kantigt och hårt. 
 
En sådan här dag. då ljus tänds överallt i vårt land tänker jag också på orden: Bättre tända ett ljus än att förbanna mörkret! 
 
En glad och fin Adventstid önskar jag oss alla!
/Elisabet :)
 
/ Allmänt / Vardagsprat /

Julmarknad i Gamla stan

Blå himmel! Det är vi inte bortskämda med denna novembermånad. Men idag lyste solen! Underbart, om än lite kyligt. Kändes verkligen som en bra start för julmarknaderna som öppnade idag. Hemma på vår gata hördes de första borden sättas upp redan vid sju-åtta på morgonen. Själva ägnade vi oss dock åt en tur till tippen, innan det efter lunch var dags för en tur till Gamla Stan.
 
Efter att ha lämnat av yngsta dottern med kompis vid Tyska kyrkan, så gick jag och mannen till Stortorget och Gamla stans julmarknad. 
 
Det är allt lite mysigt med gamla traditioner... Något vi knappast är ensamma om att tycka. Det var förstås fullt med folk och många olika språk surrade i luften.
 
Gammalt och nytt möttes i gränderna.
 
Vid tretiden var det dags att dra sig tillbaka till Tyska kyrkan, där det var dags för Adventskonsert. Välbekanta toner och texter. Yngsta dotterns klass bidrog med sång. Vi fick ta emot...
 
Ute igen hade mörkret fallit och ett mysigt ljus låg över de gamla kvarteren. I morgon är det första Advent och i affärerna är det redan julskyltning sedan ett bra tag. Nu har tiden hunnit ifatt och det känns helt rätt. Även om många av oss fortfarande ruskar på huvudet och undrar hur det redan kan vara dags...
 
Efter en månad i novembergrått dis, så är alla ljus varmt välkomna!
 
Och julmarknaden i Ganla stan är mysig. Idag låg en doft av varma våfflor och glögg över hela Stortorget. Inte helt fel...
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Gamla stan / Julmarknad i Gamla stan / Mor och dotter blogg / Stockholm / julmarknad
/ Allmänt / Foto / Vardagsprat /

Hösttankar i Haga

En vecka med flera kvällsuppdrag på jobbet inbjöd till en lång, skön promenad nu på förmiddagen. Det fick bli en av de vanliga rundorna i Hagaparken, inte långt ifrån där vi bor. Ibland har jag behov att se nytt och att möta nya miljöer, men det finns en vila i att gå en välkänd slinga. Det blir något av en meditation. Fötterna går som av sig själva. Tankarna vandrar fritt från det ena till det andra.
 
Att se hur naturen skiftar kläder, hur färgerna byts ut, hjälper min kropp och själ att landa i den tid som är. Naturen går inte att lura. Den går sin gång. Allt har sin tid.
 
Visst skiftar det från år till år. Värme, antal soldagar, hur färgrika bladen är... Men det är inget vi kan styra över. Det finns en vila i det. Naturen är - oavsett hur och var jag befinner mig.
 
Det är fuktigt. Lite rått. Och några av de blad som är kvar är vackert kopparfärgade.
 
När jag går där, på vägen, formuleras ord, spinns meningar. Jag har nog skrivit åtminstone ett kapitel till en bok idag, på min vandring. Men inget finns på papper. Inget är någon annans. Orden finns där bara, inom mig. Just de orden är bara mina.
 
Snart är det tid att gå till jobbet igen. För att formulera helt andra ord och möta andras tankar. Det tycker jag också om! För som sagt: Var sak har sin tid... 
 
/Elisabet :)