/ Allmänt / Resor /

Ett besök på Äppelfabriken

I lördags gjorde mannen och jag en tur ut till Färingsö för att besöka Äppelfabriken. 
 
Strosa runt i trädgården...
 
och äta en god lunch.
 
Att finnas på platser där kreativa människor bor, lever och arbetar ger en skön känsla. Här finns inga stora ytor att röra sig på, men många små mysiga krypin.
 
Bord och sittplatser finns lite överallt och hönsen promenerar kring bland lunchgästerna.
 
 
Utöver caféet finns också en gårdsbutik fylld med marmelader, och allt du kan tänka dig som går att göra på äpplen och annat som växer i trädgårdarna omkring. Närodlat och närproducerat. Självklart finns här också äppelmust. Många gäster som kommer så här års är här med sina äpplen för att kunna åka hem med must förvarad i bag-in-box.
 
 
En liten mysig oas lagom bort från staden.
 
Med äpplen högt och lågt.
 
Jag kunde inte låta bli att köpa boken där Katharina Ångström Isacsson och Lars Ångström berättar om hur Äppelfabriken skapats och byggts upp, kombinerat med all möjlig kunskap om äpplen och äpelträd. Dessutom finns en hel del spännande recept som skapats av Katharina. Ett av dem som jag testat blev riktigt gott, en kryddstark äppelmarmelad.
 
Ett annat tips på en mysig utflykt ut mot Mälaröarna är Rosenhill. Också det en härligt kreativ plats och med ett äppelmusteri och café/restaurang. Där finns det mer utrymme och passar små barn bättre, då det finns fina utrymmen att leka på.
 
Innan vi besökte Äppelfabriken stannade vi till på Svartsjö slott. Också en plats värd ett besök och som du ändå passerar på vägen.
 
/Elisabet :)

Kommentarer (0)
Blogg / Färingsö / Mor och dotter blogg / Mälaröarna / Turist i Stockholm / Äppelfabriken
/ Allmänt / Vardagsprat /

Möten och avsked

En lång sommar går nu obevekligen mot sitt slut. Visserligen har jag redan jobbat en månad, men det är nu vardagen på jobbet och här hemma börjar göra sitt intåg. På jobbet betyder höstarten återkoppling med många arbetsrelaterade relationer och kontakt med en mängd nya människor. Det är ett ständigt flöde av intryck. Där finns så mycket av förhoppningar inför det som väntar, återseendets glädje och nya utmaningar.
 
På hemmafronten betyder hösten i år förändringar. Efter att ha haft alla barnen hemma under ett år, så är det nu två som flyttar ut. Den äldste flyttade igår till ny stad och egen lägenhet, för studier. Nummer två ger sig av på långresa om en vecka, för ett volontärarbete i Peru. Tur att vi har en tredje som blir kvar några år till här hemma. Också för henne blir det förändringar, med en ny skola och allt vad det innebär. Mannen startar nu eget och kommer en dag i veckan arbeta som massageterapeut. 
 
Det känns gott att ha den långa sommaren i ryggen nu när allt startar upp. Förändringarna som är på gång har vi väntat på och planerat för och det känns bra att det nu är dags. Min egen almanacka börjar fyllas på, men jag försöker vara noga med att planera in tid för återhämtning och tid för att också få vara hemmavid. Det enda jag inte ser fram emot är all tid som jag tillbringar på resande fot. Men det ingår i förutsättningarna för att kunna göra det jag trivs med och brinner för. Så då får en ta det! 
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Familjeliv / Mor och dotter blogg / Vardagsliv / balans i livet / höst / höststart
/ Allmänt / Resor /

Svartsjö slottspark

Idag styrde vi kosan mot Ekerö och svängde av mot Färingsö. Första stoppet blev Svartsjö slott. Det byggdes som ett kungligt lustslott på 1730-talet och är Sveriges första rokokoslott.
 
Strax intill ligger ruiner av en äldre byggnad. Redan på 1310-talet fanns någn form av kungshus på platsen.
 
Runt kring slottet finns en vacker park, där det går att ana spår efter hur storslaget det en gång måste ha varit. Ett antal stora alléer och dammar finns på platsen. Här finns en av Sveriges äldsta engelska trädgårdar, skapad av landskapsarkitekten William Chambers omkring 1774.
 
Vallgraven anlades redan på 1500-talet, men stebroarna är av senare datum, 1767.
 
Runt omkring ligger jordbruksmarker. Här var det på 500-1000 talet sjöbotten.
 
Intill finns ett fågeltorn, där en vik av Mälaren går in.
 
Det tjattrades för fullt.
 
Öppna vyer. Det hjälper mig att andas.
 
Och nere i gräset är det fullt av liv.
 
Än dröjer sommaren kvar.
 
Vi vänder åter mot slottsparken.
 
Går över den lilla bron. Under den är det snustorrt efter den regnfattiga sommaren.
 
Statyn under den stora linden lär ska föreställa Axel Oxenstierna och Gustav den II Adolf. När den senare dog 1632 blev Kristina drottning, bara 6 år gammal och Oxenstierna hennes förmyndare.
 
Jag kan inte låta bli att reflektera över alla dessa slott som finns från den här perioden av Sveriges historia och vilka enorma skillnader det var mellan människors levnadsvillkor. Den rika adeln och kungligheterna kontra det vanliga folket. Idag står vi kvar med arvet efter dem. Ett arv som ska förvaltas. Parker och byggnader.
 
På platsen finns en trädgårdsutbildning, som drivs av Hermods yrkesskola.
 
Innanför staketet finns skolans utbildningsträdgård.
 
I trädgården finns det förstås äpplen, som överallt här på Mälaröarna. Efter en titt även inne i slottet fortsatte i vidare till Äppelfabriken, för att äta lunch. Mer bilder kommer senare.
 
/Elisabet :)