/ Allmänt / Vardagsprat /

Likt en fjäril

Happiness is like a butterfly;
the more you chase it, the more it will elude you,
but if you turn your attention to other things,
it will come and sit softly on your shoulder.
 
En skylt utanför en loppis i Köpenhamn. Jag kan inte låta bli att tänka att det stämmer på många saker här i livet. När vi kämpar krampaktigt för att nå eller uppnå något, så låser det sig ofta för oss. Men om vi slutar kämpa, så kommer det till oss på ett eller annat sätt. Ibland helt oväntat. Det betyder inte att vi inte ska försöka göra det vi vill, eller att vi inte ska söka efter det vi längtar efter. Men det betyder att var sak har sin tid. Ibland måste somligt få mogna fram. Ibland finns det vi söker så ivrigt mitt framför näsan på oss, men vi ser det inte, eftersom vi är så upptagna med själva sökandet. Ibland behöver vi helt enkelt flytta fokus från oss själv, till någon annan.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Mor och dotter blogg / Sökande / lycka / tankar om livet
/ Allmänt / Vardagsprat /

Med vilka glasögon läser du?

Vi läser texten
men ser inte samma sak.
I samtalet efteråt
möts våra bilder.
 
Det är spännande med texter. När skribenten lämnat ut dem lever de sina egna liv. Det jag har skrivit tas emot på så många olika sätt. Människor kan hitta vinklar och tolkningar, som jag aldrig har tänkt på. Det som för mig bara var en övergång, ett led för att binda ihop, blir för någon de viktigaste orden. Det som jag filade lite extra på, är för en annan en självklarhet.
 
Att få samtala om texter med andra ger helt nya dimensioner. Var och en läser med sina egna glasögon, utifrån sitt eget perspektiv. När vi lägger de olika perspektiven tillsammans uppstår möten och en större bild öppnar sig. Jag vet många som möts i bokklubbar och jag har gjort det periodvis. I en grupp där människor kommer med olika bakgrund och kunskapsområden, kan samtalen bli otroligt spännande och utmanande. Samma ord kan ha olika värde för oss. Samma ord uttalat på olika sätt kan ge det helt skilda betydelser. Inte konstigt att det så lätt blir missförstånd när vi kommunicerar med varandra. Därför kommer också alltid det verkliga mötet i ett samtal, med ömsesidig respekt, alltid att vara det bästa. Samtal där vi har tid att förtydliga och ställa öppna frågor. Hur tänker du nu? Kan du förklara för mig vad du menar?
 
Häromdagen skrev jag om detta från ett annat perspektiv: När vi inte lyssnar.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Mor och dotter blogg / bokklubb / boksamtal / texter / tolkningar
/ Allmänt / Vardagsprat /

På resa, inte långt hemifrån

Ibland behöver vi skapa
lite avstånd till vardagen,
för att se klart och tänka större.
 
Ibland behöver vi hjälpa tanken
och lyfta blicken för att se mer
och längre bort än hemma.
 
Det börjar bli sen kväll, i alla fall för mig. Jag sitter i ett charmigt litet rum längst upp i ett hus  som kallas för Tornvillan. Ett jobbdygn pågår, som handlar om processer, samtal, visioner och planerande för kommande läsår. Vi befinner oss ute på Klubbensborg, som ligger på en halvö i Mälaren, inte långt från Stockholms centrala delar. En vacker plats, med camping somartid, ett vandrarhem och ett enkelt men charmigt litet pensionat.
 
Efter att ha beundrat utsikten från mitt rum, med stadens ljus som speglar sig i Mälarens vatten, är det dags att låta dagen landa. Inom mig sorterar jag en del av intrycken och låter annat vänta till senare. För så är det med processer, att var del har sin tid. Somligt sker i det gemensamma, annat på den enskilda kammaren. Somligt syns direkt och annat tar längre tid att få grepp om. Jag gillar det. Resan tillsammans med andra.
 
/Elisabet :)