/ Allmänt / Vardagsprat /

Kanske dags för en liten "adventsrevolution"?

Advent är mörker och kyla.
På jorden är krig och kallt.
Man drömmer om fred och om vänskap,
men bråkar och slåss överallt.
 
Advent är mörker och kyla.
Vi tänder ett ljus och ber:
Förbarma dig, Gud, över jorden,
all nöd, all förtvivlan du ser.
 
Advent är väntan på Kristus:
Kom, herre, kom hit i tid.
Och lär oss ta hand om varandra
och leva tillsammans i frid.
Margareta Melin
 
Första Advent. Nu tänds ljusen i det ena fönstret efter det andra. Det är verkligen vackert! Själv vill jag tända mitt ljus för hoppet, freden och friden. Jag hoppas att våra ljus ska brinna också inom oss och att vi tillsammans kan värma varandra och den värld vi lever i. En värld som ibland känns väldigt kall. Just därför känns det extra viktigt att lyfta fram allt gott, fint och vackert som sker. Människor som stöttar varandra, som ger av sin tid och sitt engagemang. Människor som delar livet och som växer av det!
 
Tänk om vi skulle använda den här adventstiden till att ge tillbaka sådant vi fått av människor? Att berätta för någon i vår närhet hur mycket vi uppskattar personen. Kanske komma med en liten uppmuntran. Ringa någon vi inte pratat med på ett tag. Eller skicka ett litet kort. Tänk om vi kunde starta en liten "adventsrevolution" genom att sprida värme och ljus omkring oss! Är du med på det?
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Advent / Blogg / Första Advent / Mor och dotter blogg / Uppmuntran / ljus
/ Allmänt / Vardagsprat /

Kontraster

Jag känner mig glad, trött och ödmjuk inför livet. Igår skrev jag om hur jag provoceras av "Black Friday". Idag har jag varit med i en gemenskap som känns så långt ifrån all kommers en kan komma. Tillsammans med en grupp volontärer hade jag förmånen att vara med och servera vid "Lunch i gemenskap". Ett helt gäng kyrkor i Stockholms innerstad turas om att varje lördag servera lunch till en brokig samling av människor. Idag har jag fått dela så mycket glädje, fin gemenskap och goda ord, vid dukade bord. Vi har ätit god, hemlagad mat och lyssnat till sång av ett härligt gäng ungdomar. Det gör gott långt in i själen. 
Jag känner tacksamhet över att få vara en del av detta och tacksamhet över att få möta så många fina människor!
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Lunch i gemenskap / Mor och dotter blogg / relationer / volontärarbete
/ Allmänt / Vardagsprat /

"Black Friday" provocerar

När jag bläddrar i morgonens tidning slår annonserna emot mig. Varenda större affär tycks ha hakat på trenden med "Black Friday". Annonserna som uppmanar oss att handla ännu mer, sitter sida vid sida med artiklar som talar om att vi inte har råd att ta emot människor på flykt. Det provocerar. Vi ska köpa kläder, teknikvaror, resor. Vi ska köpa nya leksaker och pynta våra hem. Samtidigt har vi många i vår omedelbara närhet som inte har tak över huvudet. Samtidigt stänger vi våra gränser.
 
För bara ett par år sedan var detta en dag som inte existerade i vårt land. Som jag minns det dök dagen upp här först 2013. Vad står det för? Varför en "svart" fredag? Enligt Wikepedia är det en klämdag som skapats i USA, för att låta Thanksgiving bli en långhelg. Från början var uttrycket en beskrivning av alla människor som rörde sig hemåt, efter att ha umgåtts med familjen och släkten på Thanksgiving. Först senare kom det också att symbolisera de "svarta siffrorna" i affärernas bokföring, vilket betyder att de sålt extra bra... Varför ska vi ha detta i Sverige? Säkert ett sätt för handlarna att få oss att sprida ut vårt julhandlande och därmed få oss att köpa mer. När jag var liten minns jag Första Advent som starten på julhandeln. Det var något av en fest, då affärerna var öppna längre och julskyltningen avtäcktes. Att den dagen inte längre har samma attraktionskraft beror nog på att handlarna själva numera startar julskyltningen allt tidigare. 
 
Återigen - jag blir provocerad. Blir inte detta något av en flykt? Vänd bort blicken ett tag. Köp dig lite lycka "för det är du värd."
 
På måndag startar det stora och viktiga klimatmötet i Paris. Vi vet att det är hög tid att ta hand om vår planet. Det är knappast mer konsumtion vi behöver. Snarare mindre och framförallt en bättre och mer hållbar konsumtion. Ett sätt att leva där vi tar tillvara naturens resurser, där vi delar på det vi har. Där vi tar tillvara det som redan producerats för att ge det en längre livslängd. Egentligen borde en "Black Friday" kanske vara en köpfri dag. En påminnelse om att vi borde tänka över hur och vad vi konsumerar!
 
/Eliabet :)