/ Allmänt / Vardagsprat /

Tid att landa i dagen

När de andra hunnit iväg till skola och jobb och lugnet har lagt sig i lägenheten har jag en stund av egen tid. En stund för att landa i min dag innan jag ska iväg till mitt jobb. Den här stunden är guld värd. Jag går en vända i lägenheten och plockar lite saker, ser över blommorna och packar jag min väska. Under den där rundan funderar jag över dagen som ligger framför, människor jag ska möta och låter det bli en del av mig. Jag övar mig på att samtidigt verkligen finnas i nuet. Känna in hur jag själv mår idag, njuta av solen som strömmar in genom fönstret och be en bön om sinnesro.
 
Gud ge mig Sinnesro,
att Acceptera det jag inte kan förändra,
Mod att förändra det jag kan och
Förstånd att inse skillnaden.
 
En bön som vid det här laget har följt mig under många år. Men den håller att återkomma till. Den innehåller, i all sin enkelhet, ett stort mått av livsvisdom.
 
Jag önskar oss alla en fin dag idag, Elisabet :)
/ Allmänt / Musik / Sagt, hört, och sett /

Som en blomma vissnad

Som en blomma vissnad,
som en slocknad glöd,
som en vind som tystnat,
mitt i livet död.
 
Finns i sorgens frågor
någon tröst att få?
Finns bland släckta lågor
något ljus ändå?
 
Finns i någons himmel
någons närhet nu,
någons famn att fly till,
någon som är Gud?
 
Om du finns, kom till mig.
Om du finns, finns här.
Fyll min sorg med livet,
du som livet är.
Ur Psalmer i 90-talet,
text och musik: Tomas Boström
 
En text och psalm som jag tycker mycket om. När döden knackar på vår dörr och sorgen tar fäste i våra liv, då kan vi behöva hjälp att hitta ord för det ofattbara. Få hjälp att vila mitt i det som sker med oss. Och få bäras av närvaro. En sång och samtidigt en bön. 
 
Höstens årstid påminner oss om livets villkor av födelse och död. I naturen ser vi hela livscykeln av frösådd, växt, mognad och frukten som skördas. Träd och växter förbereder sig för vinterns vila. Samlar nya krafter inför en ny vår, med nytt liv. Höst är samlandets tid, men också mognadens och eftertankens.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Mor och dotter blogg / Tomas Boström / höstbilder / sångtext
/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Starka porträtt

Through a portait we can potentially see everything -
the history and depth of a persons life
as well as evidence of a primal universal presence.
 
I have dedicated my life and my creative energy
to capture these transcendent moments
in which a connection is made between the subject,
the photographer and the viewer.
Joyce Tenneson

Jag besökte fotografiska idag. Som ofta gick jag därifrån fylld av intryck. Intryck utifrån de bilder jag såg, men också från alla de människor som rörde sig i lokalerna. Betraktare, liksom jag. Men också medaktörer. För alla som arbetar med skapande gäller samma sak - oavsett om det handlar om det skrivna ordet, om bilder eller andra uttryck - när vi lämnar det skapande till betraktaren så händer något. Det är inte längre jag som har kontrollen över det jag skapat. Du som läsare, läser min text utifrån din livserfarenhet och ser säkert sådant jag själv inte upptäckt. Som betraktare av en bild tolkar jag in mitt eget liv och min vardag i bilden. Det ger bilden nya dimensioner. Därför gillade jag citatet ovan. Fotografens medvetenhet om sitt eget undersökande, men också samspelet med den person hon fotograferar - och så småningom med mig som ser hennes bild, talar till mig.
 
Hennes bilder var ett flöde av starka kvinnor. De utstrålade en energi, som berörde rakt igenom bilden. Intill några av dem fanns också citat, som angav en ton och lät oss ana lite mer av vem kvinnan på fotot är... Rekommenderas varmt!
 
/Elisabet :)
Foto: Isa <3