/ Allmänt / Resor / Vardagsprat /

Obernai

Ett semesterminne från i somras. Ett stopp i den vackra staden Obernai, i östra Frankrike. Den har, som många äldre städer, en stadsmur runt den gamla stadsgränsen. Bitvis är den mycket välbevarad.
 
Innanför stadsmuren, är det gott om hus byggda i korsvirkesteknik. Som traditionen bjuder i Alsace är de målade i starka färger som rött, blått, gult och grönt. Till det de vackra fönsterluckorna, som är en nödvändighet för att skydda både mot stark sol och isolera mot vinterns kyla. 
 
Odlingslusten och färgprakten är stor. 
 
De här gamla husen är en fantastisk förmåga att isolera. Även en het sommardag är det en skön temperatur inomhus. Men så kan väggarna vara upp till en halv meter tjocka också.
 
Det här huset byggdes år 1240. Stadens namn finns även den daterad till samma år. Det är nästan märkligt att tänka vad detta hus fått se genom de sekler som passerat. Alla människor, både vardag och fest.
 
En mysig stadskärna att promenera omkring i. I ett av bagerierna köpte vi med oss en Kougelhopf, den traditionella kakan, som är en av Alsace många specialiteter då det gäller mat. En sorts kraftig sockerkaka med frukt i.
 
Mycket av mattraditionen påminner om den tyska, vilket inte är så konstigt. Alsace har periodvis varit tyskt och de har en hel del historia gemensamt.
 
En kan ju undra om också Sverige och Alsace har något gemensamt. Nog påminner dessa bröd om våra pepparkakor. De smakar dock inte alls lika... och det är en helt annan konsistens. Men gott!
 
/Elisabet :)
Alsace / Blogg / Mor och dotter blogg / Obernai / semester i Frankrike