/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Ge vidare

 Det finns ett fåtal böcker som av några anledningar betyder något särskilt för mig.
Dem förvarar jag vid sängen. Allt det här skulle jag vilja hitta ett nytt hem åt.
Det vore en befrielse, har jag äntligen insett.
 
Linda Olsson,
i boken "I skymningen sjunger Koltrasten"
 
Det är ändå märkligt med böcker. Många av oss har en speciell relation till dem. En del blir som vänner. Andra är vi mer neutrala inför men de representerar ändå något som vi vill hålla fast vid. Åter andra är kanske rent av, eller har varit, plågoandar. Ändå finns de kvar, trots att det är många av dem som vi aldrig kommer att läsa om. Böcker. Det sägs att du kan lära känna en människa genom att studera hens bokhylla. Kanske är det sant. 
 
Själv har jag faktiskt rensat ganska friskt bland böckerna det senaste året. Många har lämnats vidare på ett eller annat sätt och somliga har jag faktiskt slängt. Böcker som varit för trasiga, eller som jag faktiskt inte vill utsätta någon annan för.
 
Att göra sig av med böcker kan verkligen vara en befrielse. Men det finns också böcker som jag gärna och ofta återvänder till. Böcker jag gärna travar vid min säng... Eller i fönstret. Eller i hyllorna. Böcker som ger mig ord och bilder. Böcker som utmanar mig, eller som får mig att le. Böcker som gör att jag gråter, blir arg, eller glad. Böcker som lär mig något om livet och om människor. Vilka böcker läser och sparar du?
 
/Elisabet :)
Blogg / I skymningen sjunger koltrasten / Linda Olsson / Mor och dotter blogg / böcker / läsande / relation till böcker
#1 / / Camilla:

Har rensat bort det mesta i min bokhylla- men har nu oväntat fått en önskan om att äga vissa andra böcker som betyder något för mig. Framförallt sådana jag läst nu på senare tid. Kanske min bokhylla tidigare var fylld med sådant som inte längre "matchade" mitt inre så bra? Men nu vill jag fylla den med sådant jag vill återvända till och som, som sagt, betyder något för mig och min utveckling? Spännande, tack för att ni väckte dessa tankar!

Svar: Genom åren förändras vi och får nya vänner, både människor och böcker. Visst betyder det något att få ha dessa vänner i vår närhet. Kunna återvända till dem, diskutera mera, läsa om, fundera vidare... Vi formas genom det vi möter och vi i vår tur är med och formar andra. Visst är det spännande att få leva i processer? Att aldrig vara riktigt färdig! (Även om vissa delar av vårt liv kan vara avslutade kapitel.) Lycka till på din resa...
/Elisabet :)
Morochdotters