/ Allmänt / Vardagsprat /

Gränser som flyttas

Man överskrider inte en gräns
- man flyttar på den.
 
Ur 102 Kloka ord,
av Christer Strömholm
 
Kan inte låta bli att tänka hur sant det är, att vi flyttar på gränserna. Gränserna för vad som är acceptabelt att säga och göra. Sådant som var otänkbart för bara några år sedan är idag självklart. Mänskliga rättigheter. Svensk asylpolitik. Medmänsklighet. Öppenhet. Gränserna har helt klart flyttats. Förutom att de bokstavligen har stängts. Än en gång frågar jag mig själv, vad gör det med oss? Vad gör det med mig? När det som förut var otänkbart normaliseras?
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Människovärde / gränser / normer
#1 / / Sanna:

Intressanta tankar och bra citat! Normer är något vi själva sätter, i takt med att vi/samhället förändras ändras också våra gränser. Det vi inte vet idag kanske vi vet imorgon och då ändrar vi gränserna för att de ska passa bättre in. :)

Svar: Ja, människan och samhället har alltid förändrats. Skillnaden nu är kanske att saker förändras så snabbt. Det skapar en osäkerhet, som många drabbas av. I vissa fall är det naturligtvis bra att normer förändras. Andra gånger mindre bra. Och allt beror naturligtvis på vem av oss som tolkar det som sker. Jag tror ändå att det är viktigt att vi är medvetna om vad som sker och att vi inte bara "köper allt", rakt av. Själv tror jag på samtal mellan människor och att det är bra att möta både dem som tänker som jag själv och andra...
/Elisabet :)
Morochdotters