/ Allmänt / Sagt, hört, och sett / Vardagsprat /

Tillsammanshet

Att söka inåt kräver gott sällskap
om sökandet inte ska stanna i en återvändsgränd.
Detta sker bara i en tillsammanshet.
 
Jan Nordström
 
Ibland trillar jag på ord och uttryck som sätter igång min tanke och som får mig att vilja veta mer om personen som formulerat dem. Tillsammanshet - är det inte ett fantastiskt ord? När jag googlar inser jag att Jan Nordström skapat en hel bok med just titeln "Tillsammansheten", som handlar om Kalmar FF, men lika mycket om livet. Kanske läge att leta rätt på boken i sig och inte bara läsa om den. 
 
Tillsammanshet. Jag inser att just det ordet har saknats i min vokabulär fast jag talar så mycket om just det. Talar och skriver om betydelsen av att finnas i en gemenskap. Betydelsen av att dela sin lisvberättelse med någon annan. Betydelsen av att få dela det som verkligen betyder något med en annan människa. Både det i vårt liv som vi tycker är jobbigt och kanske skäms för och det vi gläds över och värnar om. I tillsammansheten blir vi mycket mer än det vi är var för sig. Jag tror ju att vi rent av formas och blir till i mötet med andra.
 
När vi går för mycket på egen hand, är för ensamma med våra tankar, går vi ofta vilse eller fastnar i grubblerier. Det som till en början var en fråga, ett problem, kan växa till något gigantiskt, ohanterligt. Att resa inåt och söka på egen hand kan lätt leda oss vilse. Tillsammansheten betyder inte att den andre ska säga åt mig vad jag ska tänka och tycka. Men i det gemensamma sökandet, samtalet och vägledningen blir den andre ett bollplank. När jag får formulera mina egna tankar högt händer något. Jag hör dem. Det blir inte bara känslor, utan också ord, bilder, uttryck. Det skapar en välbehövlig distans. På lite avstånd ser jag och förstår, på ett nytt sätt. 
 
/Elisabet :)
Citat Jan Nordström / tankar om livet / tillsammanshet