/ Allmänt / Boktips / Sagt, hört, och sett /

Boktips!

I julas gav jag mig själv i julklapp ett presentkort till en lyssnartjänst för ljudböcker. Julklappen var främst till för att lyssna på Harry Potter böckerna, som jag äntligen tog tag i, men jag kom att fastna vid konceptet. Jag har tidigare varit lite skeptisk till ljudböcker då jag gillar att lägga i post-it-lappar, läsa om kapitel, och stryka under direkt i texten. Jag vill helt enkelt kunna gå tillbaka till böcker och snabbt hitta till favoritdelarna. Men jag har nu under det här året kommit att uppskatta ljudböcker och jag har lyssnat en hel del sedan i julas. Nu i sommar har jag bland annat lyssnat på Jandy Nelsons två böcker.
 
Visst är vi många som har en "snuttefiltsbok"? Den där boken en läser om och om igen, dels för att det är skönt att veta slutet men också för att en inte riktigt vill släppa karaktärerna. Min "snuttefiltsbok" är The Fault in our stars av John Green, som har lästs starka 21 gånger, och Jag ger dig solen är en nära väns "snuttefiltsbok". Därav intresset av att själv få ta del av berättelsen.
 
Jag ger dig solen (I'll Give You the Sun) handlar om tvillingarna Noah och Jude. Noah och Jude är bästa vänner och helt olika som personer. Jude är en utåtriktad surfare med ett aktivt socialliv medan Noah har svårt att få vänner och trivs bäst framför målarduken. Plötsligt drabbas tvillingarna av en tragedi som slår deras liv i spillror. Tre år senare pratar de inte med varandra och rollerna har blivit ombytta. Noah har slutat måla och Jude har blivit den ensamma. 
 
Jag ger dig solen är en roman som behandlar den ofattbara sorgen likväl som den inte helt okomlicerade tonårskärleken. Språket är fantastiskt kreativt och jag har aldrig läst en bok där författaren använder det språk Nelson använder sig av. Hennes skrivstil är kreativ och rolig samtidigt som den berör då hon behandlar svårare frågor i det annars lättigenkännliga tonårsliv karaktärerna går igenom. 
 
Himlen börjar här (The sky is everywhere), Nelsons debutroman, handlar om livet efter att en syster plötsligt dött. Lennie,17 år, har länge levt i skuggan av sin storasyster Baileys utåtriktade, sprudlande energi. När systern plötligt dör i en hjärtattack drar sig Lennie undan, samtidigt som hon blir kär. Men är det verkligen okej att bli sådär passionerat kär i en värld där ens syster inte längre finns? 
 
Himlen börjar här har sina likheter med Jag ger dig solen i temana, sorg och kärlek, men den handlar om andra relationer med sina förutsättningar. Karaktärerna är färgstarka och alldeles sina egna, samtidigt som det är lätt att känna igen sig i en hel del av det Lennie går igenom. 
 
Jag lyssnade på båda böckerna i svensk översättning upplästa av Malin Molin, även André Christenson i Jag ger dig solen. Jag kan verkligen rekommendera att lyssna på dem, då uppläsarna har bra uppläsarröster, vilket verkligen är A och O för annars blir det bara jobbigt och berättelsen försvinner. Dock var de väldigt långsamma, så ett tips är att dra upp tempot. Jag drog upp tempot till 1.5 och då blev det alldeles perfekt!
 
De första 3 bilderna är från semester på Sicilien,
sista bilden är från en kvällspromenad hemma.
//Issa <3
Blogg / Bloggare / Boktips / Himlen börjar här / Jag ger dig solen / Jandy Nelson / Mor och dotter blogg / Morochdotters / Sommarläsning