/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Helighet

Om vi ska växa och frodas som människor
måste vi återvinna känslan för det heliga
- och helande - och ge själen plats i våra liv.
Patricia Tudor-Sandahl
I boken "Din egen väg"
 
Att beskriva det heliga är inte enkelt. Just därför tror jag att det är viktigt att tala om det. Vi behöver tala om sådant som vi vill ska vara verkligt. Samtidigt är just det heliga inte alltid något som går att sätta ord på och något som faktiskt kan pratas sönder.
 
Heligt är något som är okränkbart, något vi vill sätta åt sidan, för att skydda och bevara. Helighet och andlighet hör för mig ihop. Det är en djupdimension i livet som samtidigt hjälper mig att kunna vara tydlig och vardagsnära. Jag bär på en bild av ett inre rum, dit jag kan dra mig tillbaka för att hitta den kraft och den stillhet jag behöver. I det rummet är jag inte ensam. Där möter jag Gud. Gud finns där och är den som nu och då, när jag glömmer bort det själv, kallar på mig och bjuder in mig i mitt inre rum.
 
Jag tror att vi behöver värna det heliga på olika sätt, både i vårt eget privata liv och i samhället. Ibland känns det som att ingenting får vara heligt längre. Det är farligt. Vi behöver värna utrymmen där hela människan får plats, både kropp, själ och ande. I ett samhälle där allt går så fort, behöver vi aktivt söka ett annat tempo. Aktivt söka platser för återhämtning och tid att andas. Tid att våga möta oss själva.
 
/Elisabet :)
Andlighet / Blogg / Din egen väg / Mor och dotter blogg / Patricia Tudor-Sandahl / andetag / helighet / närhet / paus