/ Allmänt / Boktips / Sagt, hört, och sett /

Drömhjärta

 Jag tänker nog inte på frihet på samma sätt som du gör.
Det finns en frihet som jag hittat med åren. Den kommer 
från upptäckten att jag inte behöver mycket för att vara lycklig.
Den kommer från att ta sig igenom elände och rädsla,
och finna hopp i sina egna tårar.
 
Jag har just läst en varm och stark bok. En berättelse om två kusiner som står varandra nära. De växer upp i Kuba på 1950-talet i välbeställda familjer. Allt ställs på ända när Fidel Castro tar makten. En av dem flyr till USA med sin familj. Den andra väljer att stanna kvar. De håller kontakten via brev och efter många år ses de igen. Innan livet tar ytterligare en ny vändning och de skiljs åt än en gång.
 
Det är en bok som berättar utifrån kvinnorsperspektiv om makt, identitet och överlevnad i en svår situation. Det är också en berättelse om Kuba, som jag själv i ärlighetens namn har ganska lite kunskap om. Författaren Cecilia Samartin föddes på Kuba 1961, under revolutionen och flydde med sin familj till USA. Hon är psykoterapeut och många av hennes klienter är från Centralamerika och Mexiko. Boken är färgstark och hon har en stor palett av erfarenhet, där hon hämtar sin inspiration.
 
Tips - se till att du har tid på dig när du börjar läsa. Det är en bladvändare. Ska bli spännande att prata om den med dottern sedan. Hon gjorde ett bra val! Känner mig nog ganska väl...
 
Tar gärna emot boktips från dig också! Skriv gärna en kommentar nedan. ☺️
 
/Elisabet :)
Blogg / Boktips / Mor och dotter blogg / citat / frihet