/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Nationaldag med perspektiv

Du bär våra minnen, vår framtid, vårt nu,
var än vi har rötter här på jorden.
Ja,Sverige, du sköna, vårt fosterland är du
och jag vill leva, jag vill bo i Norden.
Ja , jag vill leva, jag vill bo i Norden.
 
Igår var det Sveriges nationaldag. Härhemma firades den med att möblera om lägenheten inför studentfirande på fredag och en härlig körkonsert med sommarsånger på kvällen. Någon nationalsång sjöng ingen av oss. Men om jag hade sjungit vår svenska nationalsång hade jag gärna gjort det med texten ovan, som andra vers.
 
Den nya texten är skrien av Karin Olofsdotter. Förra året skrev hon en insändare i Aftonbladet, den 2 juni, där hon presenterade sitt textförslag med en kommenterande text. En text som är mindre bombastisk och mer inkluderande, som hon själv skriver. Så fortsätter hon: 
 
De första raderna inkluderar även de människor som inte är födda i Sverige, men som nu bor och bärs av landet. En nationalsångs syfte måste väl ändå vara att skapa samhörighetskänsla? Den tredje raden nämner Sverige, vilket inte görs någonstans i den nuvarande nationalsången.
Fosterland är ett laddat ord. Men det skulle kunna tolkas dubbelt. Dels som landet som födde mig, men också som landet som tog emot mig som en fosterförälder. Tolkat så finns det en anknytning både för sverigefödda och den utandsfödda. Leva och bo, i stället för leva och dö. Människor är inte längre så stationära. Även svenskar arbetar och bosätter sig utomlands. Till och med för gott. Den här formuleringen är mindre statisk, vilket passar bra i våra dagar när människor flyttar runt i världen, frivilligt och ofrivilligt. Mot bakgrund av detta tycker jag att det är hög tid att skriva om Sveriges nationalsång.
 
Jag håller med dig Karin! Vet att du fick en hel del skit för den insändaren, men vi är också många som står bakom det du skrev! Så ett stort TACK till dig!
 
I körkonserten i går sjung den som för många blivit något av en nationalsång. Kents låt Sverige. En text som många av oss känner igen sig i. Men inte alla.
 
Sverige, Sverige älskade vän
En tiger som skäms
Jag vet hur det känns
När allvaret har blivit ett skämt
 
När tystnaden skräms
Vad är det som hänt
 
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är
Duka din veranda till fest
För en långväga gäst
I landet lagom är bäst
Vi skålar för en midsommar till
Färsk potatis och sill
Som om tiden stått still
 
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är
 
Regnet slår mot rutorna nu

Men natten är ljus i ett land utan ljud

Och glasen glittrar tyst på vårt bord

Lika tomma som ord

 

Visst är kärleken stor

Välkommen, välkommen hit
Vem du än är, var du än är 

Själv avslutade jag dagen vid symaskinen, där jag sydde färdigt äldsta dotterns studentkläder. Det kändes som en passande avslutning på en fin dag. Och mina tankar går till alla unga människor, med olika bakgrund och livshistorier som i dagarna firar att en viktig del av livet nu är över och att något nytt väntar runt hörnet. Unga människor som kommer att vara de som bygger vårt samhälle framöver. Låt oss inte lämna dem i sticket. Vi behöver finnas där, allihop, tillsammans.
 
/Elisabet :) 
Blogg / Karin Olofsdotter / Kent / Mor och dotter blogg / Nationaldag 2018 / Ny text till Sveriges nationsång / Sverige / student / studentförberedelser