/ Allmänt / Vardagsprat /

Pressfrihetens dag

Idag är det pressfrihetens dag. En viktig dag att både fira och uppmärksamma, eftersom rätten att göra sin röst hörd är grundläggande i ett samhälle där alla människor ses som lika mycket värda.
 
Ord är makt. Därför behöver alla uppmuntras att ta förmågan att hantera orden till sig och att göra dem till sina. Alla behöver uppmuntras att formulera ord för att berätta sin egen historia, men också uppmuntras att lyssna med respekt på andras berättelser i sin tur. Ordens makt är stor. Därför måste vi alla som arbetar med ord vara varsamma med dem. Ord kan binda och befria. Ord kan få människor att växa och att förminskas. 
 
2018 dödades 99 journalister i världen, enligt UNESCO. Krafter vill tysta dem som säger som det är. "Fake News" har blivit en del av vår vardag. Därför är den här dagen viktig - liksom alla dagar - då vi värnar det fria ordet. För det fria ordet är tyvärr inte självklart.
 
För mig hör det fria ordet också ihop med min tro på Gud. Gud som beskriver sig själv som Ordet. Ordet som skapar liv. Gud som gett oss i uppdrag att förvalta skapelsen, ta hand om  varandra och att leva i kärlek och respekt för allt skapat. Det hör ihop med min övertygelse om att alla själva har rätt att formulera sin tro och sin identitet. MEN alltid i respekt för den andre.
 
/Elisabet :)
Alla människors lika värde / Blogg / Mor och dotter blogg / journalist / makt / ord / ord som makt / pressfrihetens dag