/ Allmänt / Foto /

Stockholm klädd i aspludd

Just nu är hela vår stad inbäddad i ett vitt fluff, av ludd. Jag har aldrig sett sådana mängder förut. Det är aspens frö kädd med en hårpenslen för att kunna flyga. Och nog flyger de allt. De små fröna tränger in överallt. Inte helt skönt, men nog är det vackert!
 
Det är honträdet som släpper fröna. Hanträden har redan tappat sina hängen. Att träden släpper så många frön i år hör tydligen ihop med förra årets torka. Blomknopparna skapas innan träden fäller löven på hösten. De knopparna brister nu, för att träden vill att de ska falla på en yta där det har brunnit. Asparna satsar alltså extra i år, eftersom det borde finnas bränd mark efter förra årets värmebölja. (Källa: Tidningen Mitt i.)
 
Samtidigt är tydligen aspens frön lättantändliga. Hundratals gräsbränder har startats de senaste dagarna i Stockholmsområdet och aspludden tros vara boven i detta, i kombination med att en del roar sig med att tända på dem. Hur dumt som helst!
 
Men oavsett detta problem är det häftigt att se de här stora ansamlingarna. Här kommer en hel rad bilder tagna i Årstaskogen idag.
 
 
 
 
Mitt i allt detta vita har liljekonvaljerna börjat slå ut.
 
De är verkligen vackra. Så gracila.
 
Naturen är ett konstverk i sig.
 
/Elisabet :)
Aspträd / Blogg / Mor och dotter blogg / Stockholm / aspfrö / aspludd / naturbilder / naturfoto / Årsta / Årstaskogen
#1 / / Jenni:

Det ser riktigt mysigt ut och väldigt vackert må jag säga. Men förstår fara i det också, liksom det brinner ju så himla lätt. Fina foton också <3 Ha en fin dag.

Svar: Det är verkligen speciellt. Skogen ser ut som hämtad ur en saga.

/Elisabet :)
Morochdotters