/ Allmänt / Vardagsprat /

Glad påsk!

Igår var det påskafton, en mellandag och ett mellanrum. En dag som pendlar mellan tvivel och tro. Hammarslagen har tystnat. Döden har inträtt. Kroppen har städats undan. Kvar finns sorgen och saknaden, som ett tomt rum. Ett rum som nyss var så levande.

Jag tror att många känner igen sig i vad "dagen efter" innebär. När en anhörig dött fylls den första tiden av praktiska saker, som måste ordnas upp. När begravningen är över slår tomheten till. En plats vid bordet är tom. En säng står orörd. En favoritfåtölj står ensam kvar. Sorgen och saknaden hör ihop med kärleken och livet. Samma tomhet uppstår också när vi möter de "små dödarna" i livet, när det inte blir som vi har tänkt oss. När livet tar en annan riktning, eller rent av går sönder, som vid en skilsmässa, när vi blir arbetslösa eller när sjukdom drabbar. Också då kommer en mellandag av tomhet och sorg. Hur lång den där mellandagen blir vet vi aldrig innan. En del lever där under en lång tid. En tid av osäkerhet och en känsla av maktlöshet.

Men mellandagen och mellanrummet innehåller inte bara tomhet, rädsla och ovisshet. Där finns också ett frö till något nytt. Ibland måste något dö för att det nya ska kunna tränga fram. Ibland måste vi finnas i mellanrummet för att vila och hämta nya krafter.

Idag firar vi påskdag, uppståndelsens dag. Livets dag. Låt och glädjens dag! Utomhus ser vi hur våren och livet tar ny fart. Hela skapelsen talar ord av hopp till oss. Både markerna och träden blommar, fåglarna sjunger. Och överallt finns fina berättelser om hur människor ställer upp för varandra. Både genom praktiska handlingar, men också genom att ge av sin tid.
 
I profeten Jesaja läser vi:  Glöm det som förut var, tänk inte på det förgångna. Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, märker ni det inte.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Påskdag / mellandag / tankar om döden / tankar om livet / tro och liv
#1 / / Anonym:

De "små dödarna" i livet - det var en väldigt bra formulering! /Marie

Svar: Ja, jag läste den formuleringen i en bok någon gång (har tyvärr glömt bort vilken) och jag tycker att det är en bra beskrivning för något som annars kan vara svårt att sätta ord på. När jag använt det i samtal med människor har jag upplevt att flera har lätt att ta det till sig och relatera till.

/Elisabet :)
Morochdotters

#2 / / Anonym:

Det kan jag förstå, att beskrivningen är lätt att ta det till sig och vi alla får ju förr eller senare på något sätt erfara dessa "små dödar" i livet, som kan vara nog så smärtsamma.

Svar: Ja, storleken avgör inte smärtan...
/Elisabet :)
Morochdotters