/ Allmänt / Vardagsprat /

Baksidan av en grupptillhörighet

Att vara en del av en gemenskap betyder mycket. Vi behöver varandra. Behöver den trygghet det ger, men också glädjen i att få göra saker tillsammans och att få betyda något för andra. Det är något väldigt fint att få vara saknad när jag inte är på plats. Det är fint att känna längtan efter varandra nu då vi förväntas dra ner på umgänget,
 
Men baksidan av en gemenskap och en tydlig grupptillhörighet är om det skapar motsättningar av ett "vi" och ett "dom". Då riskerar vi att bunta ihop varandra i grupper och ser inte människorna som finns där, individerna. Våra hjärnor har behov av att snabbt kunna sortera in det vi möter fack och i någon mån kunna kategorisera det vi ser och upplever för att kunna förstå det. Men ett sådant tänkande innebär alltid risker. Som när "de andra" blir våra motståndare, i stället för att helt enkelt vara en grupp som vi ännu inte lärt känna. Ibland blir det sättet att mötas ett verktyg för att skapa en starkare identitet för sin egen grupp. De egna splittringarna märks inte lika tydligt om det finns en gemensam "fiende".
 
Ett helt annat sätt att närma sig "den andre" är att drivas av nyfikenhet och intresse. En vilja till att förstå och en önskan om att lära känna den andre.
 
/Elisabet :)
Blogg / Grupptillhörighet / Konflikt / Mor och dotter blogg / identitet