/ Allmänt / Boktips /

Långsam läsning

Jag är en person som har en tendens att läsa snabbt, särskilt romaner, men även andra texter. Men ibland är det skönt att medvetet läsa långsamt och bara korta stycken i taget. Nu och då söker jag upp den sortens böcker medvetet. Böcker som kräver lite mer eftertanke. En del sådana böcker behöver jag bearbeta och omformulera till mitt eget språk och mina egna bilder. Andra påminner redan om mitt sätt att uttrycka mig och blir därför mer av en bekräftelse och en fördjupning i ett igenkännande.
 
Det finns en fin tradition av att ägna sig åt andlig läsning då det är fasta. En tradition jag uppskattar. I år har jag valt tå följeslagare i min fasteläsning. Det är Peter Halldorfs bok Spåren i det fördolda och Lars Björklunds bok Orden och tystnaden, en bok om tillit.
 
Halldorfs sätt att uttrycka sig är inte mitt. Han har en helt annan språkdräkt. Också det kan behövas ibland. Han berör många viktiga ämnen och det är en bok som ger tankar att bära vidare på, idissla och som jag gärna söker egna ord och bilder till. Det är en bok tänkt att läsas just i fastan och innehåller en text för varje dag. Texten inleds av ett bibelord, följt av en reflektion och avslutas med en bön.
 
Lars Björklund skriver ofta om sådant jag känner stor igenkänning i. Han har i många år arbetat som sjukhuspräst och mött människor i svåra livssituationer. Också jag möter många människor i samtal och funderar mycket kring detta med ord, tillit och behovet av tystnad, något som han ofta återkommer till. Det kan vara väldigt skönt att läsa texter om sådant jag själv tänkt kring. Både för att bli bekräftad i mitt eget sätt att tänka och arbeta, men också för att få syn på nya infallsvinklar.
 
I somras skrev jag om en annan av Lars Björklunds böcker: Det som ger hoppet liv.
 
Har du några bra tips på böcker för långsam läsning?
Jag funderar på om jag skulle göra ett nytt blogginlägg med flera titlar som jag själv uppskattat, skulle det vara något?
 
/Elisabet :)
Blogg / Lars Björklund / Mor och dotter blogg / Orden och tystnaden / Peter Halldorf / Spåren i det fördolda / andlig läsning / långsam läsning
#1 / / Anonym:

Gärna ett blogginlägg om det, tar gärna emot boktips. /Marie

Svar: Då ska jag börja förbereda ett sådant. 😀

/Elisabet :)
Morochdotters

#2 / / Anonym:

👍tack, ser fram emot det!