/ Allmänt / Vardagsprat /

Det finns så många goda krafter

Så händer det igen och igen, att människor dör för en annan människas hand. En bil som kör in i en människomassa, på ett välkänt turiststråk. Ett terrordåd igår, den här gången i Barcelona. Och idag nås vi av ytterligare en nyhet, om ett knivdåd i Åbo. Skottlossningar. Människor som bara råkar befinna sig på en plats. Gänguppgörelser. Våld inom familjen. Krig. Männskor på flykt. Det tar aldrig slut.
 
Vi får inte blunda för det som sker, men vi måste också se allt det andra som pågår. Människor som hjälper okända. Människor som delar med sig av det de har. Människor som arbetar för fred och mänskliga rättigheter. Igår kväll mötte jag en grupp som funnits i många år: "Interreligiöst fredsforum". Ett nätverk av människor från olika religioner och olika traditioner inom dessa religioner, som möts regelbundet. En grupp som arbetar för att människor ska mötas och lära känna varandra. Lära känna varandras olikheter och likheter. Men också informera större grupper i vårt samhälle. På Fryshuset finns sedan många år organisationen "Tillsammans för Sverige", där unga människor utbildas för att sedan tillsammans åka ut i skolor och hålla workshops. Ett relativt nytt initiativ är Systerskap & Religionsmöte, som startade i Malmö, men nu också finns i Stockholm och snart i Göteborg. 
 
Det finns många andra initiativ som är religiöst obundna, men just nu väljer jag att lyfta fram dessa, just för att de låter tron och religionen få finnas med. Självklara delar av livet för många av oss. Samtidigt sker så mycket i religioners namn. Saker som egentligen inte alls har med religion att göra.
 
Var den förändring du vill se i världen. 
                                                                               Gandhi
 
Jag tänker att oavsett i vilket sammanhang vi finns så behöver vi arbeta tillsammans med andra för att de goda krafterna ska synas och märkas. Tillsammans kan vi göra verklig skillnad.
 
Samtidigt måste vi ibland få vila och dra oss undan. Jag skrev om vikten av att tillåta sig att vila, förra sommaren. Om vikten att ibland få leva i en bubbla, även om också den har sprickor.  Om vi är många som engagerar oss finns det utrymme både för både engagemang och vila. Då håller vi så mycket längre.
 
Imorgon eftermiddag kommer det att hållas en stödaktion för de afghanska ungdomar som sittstrejkar på Medborgarplatsen, för att få stanna i Sverige. Välkommen med om du har möjlighet!
 
/Elisabet :)
Alla människors lika värde / Blogg / Fred / Interreligiös / Mor och dotter blogg / goda krafter / människosyn / terrorattack