/ Allmänt /

White Monday

Bland alla almanackans dagar har vi nu även fått en "White Monday". En reaktion på den köp- och konsumtionshets som råder i vårt samhälle och förstås en tydlig motreaktion på "Black Friday", som etablerades i Sverige för några år sedan.
 
White Monday vill lyfta fram vikten av en hållbar konsumtion. En cirkulär konsumtion, som innebär att vi sliter mindre på jordens resurser. Det innebär att laga saker när det går, istället för att köpa nytt. Att lämna vidare varor som vi själva inte använder och i första hand själva handla second hand. Och att när vi köper nytt tänka ur ett hållbarhetsperspektiv. 
 
Jag har själv reagerar starkt på det som "Black Friday" står för och skrivit om det tidigare år. Saken blir knappast bättre när jag läser i dagens tidning om hur priserna regleras i samband med dessa dagar och andra reor. Jämförelsesajten "Prisjakt" konstaterar att många varor snarare ökar i pris under rean. De kallar det för "jojobeteende". Rådet till konsumenterna är att följa priserna för att veta vad normalpriset är och jämföra reapriset för att se om det verkligen är billigare.
 
Själv känner jag allt starkare att vi helt måste tänka om. Behöver vi alla dessa prylar och kläder? Hur kan vi leva ett mer hållbart liv, på alla nivåer? Jag kommer att undvika affärer den här veckan. Det mår både min plånbok, min själ och vårt klimat bättre av. Hur tänker du?
 
För tre år sedan skrev jag om hur provocerad jag blev av Black Friday.
 
/Elisabet :)
Black Friday / Blogg / Mor och dotter blogg / White Monday / handel / konsumtion